Translate

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Περί Απολογητών


Οι απολογητές είναι ομάδες φανατικών Χριστιανών του διαδικτύου οι οποίοι έχουν αναλάβει τον αγώνα κατά του νεοπαγανισμού, όπως τον αποκαλούν. Είναι βεβαίως θεμιτό να υπερασπίζεται κάποιος τα πιστεύω του. Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με καλόπιστους ερευνητές και πιστούς αλλά για ύπουλα άτομα των οποίων οι τακτικές και πιθανές διασυνδέσεις έχουν ήδη εκτεθεί από τον Αντι-Απολογητή αλλά και άλλους. Στην παρούσα ανάρτηση θα παρουσιαστούν δύο ακόμη παραδείγματα (σχετικά με τον Απολλώνιο), για να γίνει αντιληπτό πού απευθύνονται αυτά τα άτομα και ποια η αξιοπιστία τους.

Οι απολογητές λοιπόν έχουν αναγκαστεί να απαντήσουν στον ισχυρισμό ότι ο Χριστός ιστορικά δεν ήταν άλλος από τον Απολλώνιο, αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα, προσπαθώντας να καταδείξει την αναξιοπιστία του Φιλοστράτου, ο Ανώνυμος Απολογητής γράφει:





«Ο Απολλώνιος επισκέπτεται με τον Δάμι τον Κολοσσό της Ρόδου (ο οποίος είχε καταστραφεί πριν από αιώνες, το 227/226 π.Χ.)! Ο φιλαλήθης αναγνώστης θα βρει αυτό [...] στο εδάφιο του “Βίος Απολλωνίου” του Φιλόστρατου, 5.21. Ο Απολλώνιος λέγεται πως έζησε τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Τα συμπεράσματα του αναγνώστη...»

... στην κρίση μας. Φυσικά ο φιλαλήθης αναγνώστης αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να έκανε τέτοια πατάτα ο Φιλόστρατος. Τόσο αγράμματος ήταν; Όχι, απλώς ο Απολογητής δεν μας τα λέει όλα. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να το διαπιστώσουμε. Με μια βόλτα στην Βικιπαιδεία βρίσκουμε ότι:

«Δυστυχώς όμως, γύρω στο 226 π.Χ., μόλις 60 χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια, ο Κολοσσός κατέρρευσε, καθώς τα γόνατά του τσακίστηκαν από έναν σεισμό. Πέφτοντας λέγεται ότι γκρέμισε 30 σπίτια! [...] Παρά την ολέθρια πτώση του, το άγαλμα δεν έπαψε να συγκαταλέγεται στα μεγάλα θαύματα του κόσμου.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ανέφερε χαρακτηριστικά: “...ακόμα και σωριασμένο στο έδαφος, παραμένει ένα θαύμα. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να αγκαλιάσουν με τα μπράτσα τους τον αντίχειρα αυτής της μορφής, που τα δάχτυλά της είναι μεγαλύτερα από τα περισσότερα αγάλματα.”

Το 654 μ.Χ., 900 χρόνια μετά την κατάρρευση του Κολοσσού, οι Σαρακηνοί λεηλάτησαν τη Ρόδο και πούλησαν τον τεμαχισμένο Ήλιο ως μέταλλο. Λέγεται ότι ο αγοραστής χρησιμοποίησε 900 καμήλες για τη μεταφορά των θραυσμάτων στη Συρία.»


Ο Κολοσσός λοιπόν δεν καταστράφηκε, αλλά έπεσε από σεισμό και έμεινε πεσμένος για αιώνες μετά τον Απολλώνιο! Μια «μικρή λεπτομέρεια» που παραλείπει ο Απολογητής για ευνόητους λόγους.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι το εξής:

«Ο Φιλόστρατος περιγράφει διάφορα είδη δράκων.»

Εεεεε, μα πόσο παραμυθάς ήταν πια αυτός ο Φιλόστρατος; Μήπως έγραψε και για την Χιονάτη και τους 7 νάνους; Όχι ακριβώς.

«δράκων - όφις περιγραφόμενος υπό του Ομήρου ως πελώριος το μέγεθος, χρώματος ερυθρού ή αμαυρού, κατάστικτος, κατοικών εις τα όρη, εντός οπών, τρεφόμενος με βοτάνας δηλητηριώδεις.»

Αυτά γράφει το λεξικό Liddell & Scott στο σχετικό λήμμα. Οι δράκοντες λοιπόν είναι μεγάλα φίδια, όχι οι ιπτάμενοι δράκοι των παραμυθιών που φτύνουν φλόγες. Άλλη μια μικρή παράλειψη του Απολογητή...

Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί ότι ο Φιλόστρατος δεν είναι ούτε αλάθητος ούτε αδιάψευστος. Είναι σαφές ότι έχει χρησιμοποιήσει ποιητική αδεία στην συγγραφή του Βίου και ενίοτε είναι δύσκολο να διαχωριστεί το ιστορικό γεγονός από τον θρύλο ή την παράδοση. Οι τακτικές των απολογητών όμως παραμένουν και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ΚΑΚΟΛΟΓΗΤΕΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με greeklish δεν γίνονται δεκτά.